fbpx

Alt du skal vide om tinglysning

Del denne artikel
Facebook
LinkedIn
Email

Hvis du står og skal til at købe en bolig, kan det være en god idé at indsamle alle relevante informationer omkring boligen. Det kan f.eks. være relateret til boligens nuværende ejer, eventuelle lån, købspris, den seneste ejendomsvurdering, og meget mere. Dokumenter i forbindelse med en tinglysning kan præsentere alle disse oplysninger, og gøre det lettere for dig som køber at vide, hvad du går ind til. Læs mere om tinglysning her, og bliv klogere på hvad begrebet egentlig indebærer for dig som både køber, og husejer.

Hvad er tinglysning?

Tinglysning er, kort sagt, den offentlige registrering og offentliggørelse af rettigheder, der sikrer at de er gyldige og bindende. Man snakker oftest om tinglysning i forbindelse med rettighederne over fast ejendom, men rettighederne forbundet med biler, ægtepagter, umyndiggørelser, m.m. skal også tinglyses for at være gyldige. Her skal de tilhørende dokumenter indsendes til Tinglysningsretten, hvorefter de registreres i det danske tinglysningssystem.

Der er en række forskellige rettigheder der skal tinglyses, når du køber en ejendom. Det kan være ejendomsretten (også kaldet skødet), som sikrer at du er den legale ejer af ejendommen. Det kan også være sikkerhed i ejendommen, såsom panteretten for et lån der er optaget. Tinglysningen sikrer altså, at du har de fulde rettigheder over den ejendom du køber. På denne måde kan sælgeren f.eks. ikke sælge ejendommen til flere forskellige købere, eller stadig eje en del af den, når du er registreret som ejer.

Det er dog ikke gratis at tinglyse et dokument i forbindelse med et boligkøb. SKAT har fastsat en afgift der beregnes på baggrund af købesummen. Hvis du eksempelvis skal tinglyse skødet, koster det 1.750 kr. + 0,6% af købesummen. På tinglysning.dk kan du læse mere om afgifterne forbundet med de forskellige rettigheder, samt finde en beregner der kan give et estimat på en pris. 

Digital tinglysning

I Danmark er alle tinglyste dokumenter offentlige, og tilgængelige digitalt. Det vil sige, at du som privatperson kan gå ind på den førnævnte hjemmeside, og se alle informationerne forbundet med den ejendom som du overvejer at købe. Her kan du både se hvem den nuværende ejer er, hvilke lån der er i ejendommen og hvornår de blev oprettede, den nyeste ejendomsvurdering, købspris, og meget mere. Det har været gratis at søge i det digitale tinglysningssystem siden 2013, og kræver ikke andet end et gyldigt NemID.

Selvom alle informationerne i systemet er offentligt tilgængelige, kan det være en god idé at være i dialog med en professionel ejendomsmægler hvis du undersøger en bolig som du overvejer at købe. En mægler kan forklare de forskellige oplysninger, og deres betydning for dig som potentiel køber. Hvis du efterfølgende køber ejendommen, kan en mægler også hjælpe dig med at udarbejde og tinglyse dokumenterne som er nødvendige for, at du har de forskellige rettigheder over din nye ejendom. 

Tinglysning med Brikk

Med Brikk som ejendomsmægler er du garanteret professionel rådgivning i alle dele af din bolighandel. Vi er med dig fra start til slut, og vejleder dig også omkring tinglysning når du skal købe en ejendom. Vores mæglere har over 15 års erfaring fra branchen, og er dermed rutinerede indenfor håndtering og rådgivning i forhold til bl.a. tinglysning. Hvis du overvejer at købe en ejendom, kan du kontakte din lokale Brikk mægler i dag for en gratis og uforpligtende konsultation. Her har du mulighed for at snakke med vores ekspert omkring detaljerne ved et boligkøb, herunder tinglysning.

Oftest stillede spørgsmål

Hvad er tinglysning?

Tinglysning kan defineres som den legale registrering og offentliggørelse af rettigheder, der sikrer at de er gyldige og bindende. Man nævner oftest tinglysning i forbindelse med rettighederne over fast ejendom, men rettigheder forbundet med ægtepagter, biler, umyndiggørelser, m.m. skal også tinglyses for at være gyldige. De tilhørende dokumenter skal indsendes til Tinglysningsretten, hvorefter de registreres i det danske tinglysningssystem og bliver gyldige.

Hvor kan jeg se min tinglysning?

Du kan se hvilke dokumenter der er tinglyst i dit navn ved at logge ind på www.tinglysning.dk med dit NemID. .

Hvor meget koster det at tinglyse noget?

Det er ikke gratis at tinglyse et dokument i forbindelse med et boligkøb. Hvis du f.eks. skal tinglyse skødet på boligen, koster det 1.750 kr. + 0,6 af købesummen. Denne afgift af fastsat af SKAT. For at finde ud af mere omkring hvad de specifikke omkostninger er i forbindelse med tinglysning af forskellige dokumenter kan du logge ind på tinglysning.dk med dit NemID, og regne ud hvor meget du skal betale i din specifikke situation.

Er tinglyste dokumenter offentlige?

I Danmark er alle tinglyste dokumenter offentlige og digitalt tilgængelige. Det vil sige at du bl.a. kan logge ind på www.tinglysning.dk, og undersøge hvilke tinglyste dokumenter der findes i forbindelse med en bolig du er interesseret i at købe. Det er fuldkommen gratis at undersøge tinglyste dokumenter, også når det ikke er relateret til dig.

Hvor kan jeg få hjælp til tinglysning?

I forbindelse med et boligkøb vil din ejendomsmægler hjælpe dig med at få tinglyst de dokumenter der er nødvendige for, at købet bliver gyldigt og legalt. Hos Brikk har vi erfarne og lokale mæglere med mange års erfaring der kan rådgive dig i alle dele af din bolighandel, også i forhold til tinglysning.

Bestil en gratis og helt uforpligtende vurdering med din lokale ekspert nu Få en gratis vurdering

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *