fbpx

Sådan sælger du din bolig uden en Ejendomsmægler

Del denne artikel
Facebook
LinkedIn
Email

Overvejer du at sælge din bolig, og vil du gerne spare nogle penge på ejendomsmæglersalæret? Så kan det være du burde overveje selvsalg. Der er dog flere overvejelser man skal foretage sig, før man træffer den endelige beslutning. Nogle ting man skal have i mente er; salg af bolig er en kompliceret proces, manglende markedsføring, og at boligsalg kan være en langvarig proces. Det er et tidskrævende projekt, som ydermere kræver en del viden.

Starten på salgsprocessen

Det første man skal gøre når man begynder med et selvsalgs forløb er, at man skal prissætte sin bolig. En passende salgspris er nemlig afgørende for et godt og hurtigt salg. Man kan danne sig en ide om prisen ved at sammenligne boligen med lignende boliger, og se hvad de er blevet solgt for. Hjemmesider som boligsiden og boliga giver et godt overblik over boligpriserne. Derudover er der også en række vurderingsmodeller, mit hjem og geomatic, som kan være med til at vurdere værdien af boligen.

De nødvendige dokumenter

Hvis du vælger at sælge din bolig, uden hjælp fra en ejendomsmægler, skal du være ansvarlig for de dokumenter som skal indhentes, og som gør sig gældende ved bolighandel. Nedenstående finder du en liste over dokumenter som skal bruges. 

Hvad er huseftersynsordningen?

Huseftersynsordningen dækker over udarbejdelse af en tilstandsrapport, el-rapport, samt indhentning af en ejerskifteforsikring. Angående huseftersynsordningen, er det vigtig at huske at tilstandsrapporten ikke må være ældre end 6 måneder. Det kan derfor være en fordel at få den udarbejdet, når der findes en potentiel køber. El-rapporten har dog en levetid på 12 måneder. Man kan derfor risikere at disse rapporter skal indhentes og betales for flere gange i et salgsforløb.

Hvordan kan man markedsføre?

Ved selvsalg skal man også stå for markedsføring af boligen. Markedsføringen omfatter alt fra billeder, tekst til salgsannoncer, indrykning af salgsannonce, besvarelse af henvendelser fra potentielle købere, samt fremvisning af bolig. Man kan indrykke gratis annoncer enkelte steder, ellers kan man forsøge at annoncere via. sociale medier. I de fleste tilfælde er man bedre tjent med at indrykke annoncer, steder hvor det koster lidt ekstra. I forhold til billeder og tekst til salgsannoncen, kan dette udføres på eget initiativ, eller gøres professionelt, så man sikrer sig at boligen fremstår bedst muligt. Det er vigtigt, at man er ærlig om boligens forhold, da man er pålagt sælgers loyale oplysningspligt.

Overvej en boligadvokat

En boligadvokat er også anbefalelsesværdigt, især hvis det er første gang man sælger en bolig. Anskaffelsen af en boligadvokat vil være en fordel, da man sikrer sig rent juridisk, at salget forløber så smertefrit som muligt. Boligadvokaten kan f.eks. hjælpe med de juridiske og økonomiske aspekter af købsaftalen.

Selvfremvisning

Når det er tid til fremvisning af bolig, står man faktisk med en kæmpe fordel, selvom man måske ikke kender til ejendomsmæglerens salgstricks. Fordelen er nemlig at man sælger sit eget hjem. Ved selv at sælge, kan man fortælle unikke historier om hjemmet og dets miljø, og lade køberen drømme sig til et liv i netop din bolig. Der er nemlig ingen der kender boligen bedre end en selv.

Når boligen er solgt

Når køber er fundet og handlen gået igennem, skal skødet laves og tinglyses, så de nye ejere får ret over boligen. Skødet skal indeholde ting som køber og sælgers personlige oplysninger, adressen, købesum, og overdragelsesdato. Derudover er det vigtigt at man også får lavet en refusionsopgørelse, der viser boligens løbende udgifter fordelt mellem sælger og køber. Bolighandlen er først afsluttet, når alle udestående er betalt mellem begge parter. 

Bestil en gratis og helt uforpligtende vurdering med din lokale ekspert nu Få en gratis vurdering

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *